Αστρονομική Ένωση Σπάρτης "Διός Κούροι"

Η Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διόσκουροι» είναι ένας νέος σύλλογος που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2009. Η έδρα της Ένωσης βρίσκεται στην πόλη της Σπάρτης και έχει ως σκοπό τη διάδοση και εκλαΐκευση των αστρονομικών γνώσεων, την συνεργασία μεταξύ όλων των Ελλήνων ερασιτεχνών αστρονόμων με σκοπό την διάδοση και την ανάπτυξη της ερασιτεχνικής αστρονομίας στην Ελλάδα,  αλλά και την εν γένει προαγωγή της επιστήμης της αστρονομίας.


Οι «Διόσκουροι», από την ίδρυσή τους έως και σήμερα, έχουν δραστηριοποιηθεί με επιτυχία στον χώρο σε σημαντικές αστρονομικές παρατηρήσεις και εκδηλώσεις:
Τον Ιούνιο του 2009, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το «Διεθνές Έτος Αστρονομίας 2009» με ομιλίες διακεκριμένων Αστρονόμων και Αστροφυσικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Α.Ε.Σ. συμμετείχε με έκθεση αστροφωτογραφίας και με αστροπαρατήρηση με τα τηλεσκόπια των μελών, της στις πόλεις της Σπάρτης και της Τρίπολης.


Την 3η Αυγούστου του 2009 συμμετείχε στη διεθνή εκστρατεία για την παρατήρηση και καταγραφή του σπάνιου φαινομένου της απόκρυψης του αστέρα 45 Capricorni από τον πλανήτη Δία, μαζί με το Γεροσταθοπούλειο Αστεροσκοπείο  του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Αστεροσκοπείο Armagh της Βορείου Ιρλανδίας. Η παρατήρηση αυτή, που από ελληνικής πλευράς συντόνισε ο αστρονόμος Δρ. Απόστολος Χρήστου, έγινε με  επιτυχία και η πρώτη ανάλυση των δεδομένων που καταγράφηκαν δείχνει ότι προκύπτουν αξιοποιήσιμα και δημοσιεύσιμα αποτελέσματα. Η πρώτη ανακοίνωση αποτελεσμάτων έγινε στο ESOP-2009 (European Symposium for Occultation Projects).


Τον ίδιο μήνα διοργάνωσε μαζί με την Αστρονομική Εταιρία Πάτρας «ΩΡΙΩΝ» τετραήμερη παρατηρησιακή εξόρμηση στον Πάρνωνα και στο Μαίναλο στις 10 – 14 Αυγούστου, όπου και συμμετείχε σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) και της Γερμανικής DLR για την καταγραφή της βροχής των Περσείδων. Κατά το διάστημα αυτό καταγράφηκαν με επιτυχία πολλές εκατοντάδες διαττόντων με τις εξειδικευμένες κάμερες του προγράμματος (SPOSH), αλλά και με κάμερες WATEC μελών της Α.Ε.Σ.. Τα αποτελέσματα της καταγραφής παρουσιάστηκαν στο EPSC-2009 (European Planetary Science Congress).
Η Αστρονομική Ένωση Σπάρτης, από την ίδρυση της έως και σήμερα, εξυπηρετώντας τις αστροπαρατηρησιακές ανάγκες των μελών της αλλά και άλλων ερασιτεχνών αστρονόμων, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία πέντε εξορμήσεις για παρατήρηση στον Πάρνωνα (καταφύγιο Ε.Ο.Σ. Σπάρτης). Η εξόρμηση του Αυγούστου στον Πάρνωνα ήταν αφιερωμένη στο Διεθνές Έτος Αστρονομίας 2009 και στα μέλη της Α.Ε.Σ. που εκπροσώπησαν την Ένωση στην Ολική Έκλειψη Ηλίου που έλαβε χώρα στην Κίνα τον Ιούλιο του 2009.


Η Αστρονομική Ένωση Σπάρτης, συμμετείχε σε διάφορες εκλαϊκευτικές δραστηριότητες για την διάδοση της επιστήμης της αστρονομίας, ενώ έχει προγραμματίσει και αρκετές άλλες για τα έτη 2009 και 2010. Μέλη της επίσης συμμετείχαν στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων στην Ανάβρα και θα συμμετέχουν, με εισηγήσεις και πόστερ για τις αστρονομικές δραστηριότητες του συλλόγου, στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη τον Σεπτέμβριο του 2009.