Τοποθεσία

Η τοποθεσία παρατήρησης βρίσκεται στο όρος Πάρνωνας, στο νομό Λακωνίας. Απέχει περίπου δυόμιση ώρες από την Αθήνα και μία ώρα από την Τρίπολη. Διαμέσου μιας πανέμορφης διαδρομής, διάσπαρτης με έλατα και πεύκα, φτάνει κανείς στο ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης, το οποίο βρίσκεται σε ύψος 1420 μέτρων. Κάτω από το καταφύγιο είναι ο χώρος παρατήρησης ο οποίος περικλείεται από δάσος.

Οι ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες του χώρου παρατήρησης είναι: 

LAT 37deg 15' 39.35" North, LON 22deg 35' 06" East,  ή  37.260943 N - 22.585169 E




Αναλυτικές Οδηγίες Διαδρομής - Driving Directions - 4η Π.Ε.Ε.Α. Πάρνων Observing Site σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους.


Εάν έρχεστε οδικώς και χρησιμοποιείτε συσκευή GPS, στο χάρτη της Ελλάδας του MLS Destinator υπάρχει καταχωρημένος ο Άγιος Πέτρος, το τελευταίο χωριό της διαδρομής μισή ώρα πριν φθάσετε στο χώρο παρατήρησης της 4ης Π.Ε.Ε.Α., ως "Αγ. Πετρος Αρκαδιας". Λίγο έξω από το χωριό, στον κόμβο προς τη Μονή Μαλεβής, υπάρχει πινακίδα που υποδεικνύει τη διαδρομή προς το "Ορειβατικό Καταφύγιο", την οποία και ακολουθείτε..

 

Χάρτες της περιοχής


Τα πλεονεκτήματα για την αστρονομική παρατήρηση που συνδυάζει η τοποθεσία είναι τα εξής:


•    Ο μεγάλος σε έκταση, επίπεδος και καθαρός χώρος στον οποίο μπορεί να στηθεί μεγάλος αριθμός τηλεσκοπίων.
•    Ο σκοτεινός ουρανός από κάθε πλευρά του ορίζοντα, καθώς και η ανοιχτή θέα προς τον νότιο ουρανό του οποίου οι αστερισμοί παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον κατά τους θερινούς μήνες.


Ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιείται για αστρονομικές εξορμήσεις εδώ και πολλά χρόνια από ερασιτέχνες αστρονόμους της Σπάρτης, της Αθήνας, της Πάτρας και πολλούς άλλους ακόμα. Η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι εύκολη μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου ο οποίος φθάνει μερικά μέτρα πριν το χώρο παρατήρησης.

Στις επόμενες σελίδες μπορείτε να δείτε Φωτογραφίες & Video από το σημείο παρατήρησης, το καταφύγιο,την γύρω περιοχή όπως και Αστροφωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από τον Πάρνωνα.