Η εξόρμηση

Οι διοργανωτές της 4ης πανελλήνιας εξόρμησης ερασιτεχνών αστρονόμων φιλοδοξούν να καθιερώσουν ως θεσμό τις πανελλήνιες εξορμήσεις στον χώρο της ερασιτεχνικής αστρονομίας. Σκοπός της εξόρμησης είναι να φέρει πιο κοντά τους ερασιτέχνες από όλη την Ελλάδα ώστε να απολαύσουμε όλοι μαζί την αγαπημένη μας ενασχόληση στον φυσικό μας χώρο, τον έναστρο ουρανό.

 

Η συμμετοχή στην εξόρμηση είναι δωρεάν και είναι ελεύθερη για όλους τους φίλους της αστρονομίας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, πέρα από τη νυχτερινή παρατήρηση, πλήθος αστρονομικών δραστηριοτήτων ενώ στους συμμετέχοντες θα παραχωρηθούν και δωρεάν δείπνα. Για τη διευκόλυνση των διοργανωτών, καλούμε όλους να συμπληρώσουν μια δήλωση συμμετοχής πριν την άφιξή τους.

Το όρος Πάρνωνας βρίσκεται σε μία από ελάχιστες προσεγγίσιμες περιοχές στην Ευρώπη με χαμηλή φωτορύπανση. Ο χώρος διεξαγωγής της εξόρμησης βρίσκεται σε υψόμετρο 1.420μ με δυνατότητα προσέγγισης σχεδόν όλο το έτος.


Οι κυρίως εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο ανοιχτό χώρο στο Δάσος κατάλληλο να φιλοξενήσει  ένα μεγάλο αριθμό τηλεσκοπίων με δυνατότητα προσέγγισης του αυτοκινήτου δίπλα στον εξοπλισμό. Ο χώρος είναι υπό την εποπτεία του Δασαρχείου Σπάρτης και  τη διαχείρισή του έχει ο ορειβατικός σύλλογος Σπάρτης ο οποίος μας παραχωρεί για το τριήμερο της εκδήλωσης το καταφύγιο.

 

Παρόλο που η εκδήλωση θα λάβει μέρος στην καρδιά του καλοκαιριού, τις νυχτερινές ώρες στο βουνό πιθανόν να υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες και υγρασία. Για αυτό οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί ανάλογα με ζεστά ρούχα (Μπουφάν, χονδρές κάλτσες, μπότες…). Επίσης τις πρωινές ώρες μπορεί να χρειαστεί η χρήση αντηλιακού.

Για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης η οργανωτική επιτροπή συνέταξε κάποιους κανόνες οι οποίοι αφορούν την προστασία του χώρου αλλά και τις ιδιαιτερότητες της Αστρονομικής παρατήρησης. Παρακαλούμε να διαβαστούν προσεκτικά και να γίνουν σεβαστοί από όλους τους συμμετέχοντες.