Slideshow and module by 888 poker review

Articles

Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας "Ωρίων"

Website: http://www.orionas.gr/

H Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «ΩΡΙΩΝ» ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2001 και είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Έδρα του σωματείου είναι το Εργαστήριο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Πατρών.  Σκοπό έχει την εκλαΐκευση και διάδοση της αστρονομίας, της αστροφυσικής και των επιστημών του διαστήματος. Μέλος του Ωρίωνα μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για την αστρονομία, οποιουδήποτε βάθους γνώσης.

Από την ίδρυσή του έως και σήμερα ο “Ωρίων”  πραγματοποιεί ανελλιπώς εβδομαδιαίες διαλέξεις, με αστρονομικά θέματα, που λαμβάνουν χώρα στο εργαστήριο αστρονομίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι διαλέξεις, όπως και οι περισσότερες δραστηριότητες του «Ωρίωνα» είναι ανοικτές προς όλους, και πραγματοποιούνται από μέλη του «Ωρίωνα», καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και προσκεκλημένους αστρονόμους από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η εταιρεία μας παράλληλα διοργανώνει και πληθώρα άλλων εκδηλώσεων όπως εξορμήσεις για παρατήρηση κατά την νέα σελήνη αλλά και κατά την διάρκεια μεγάλων αστρονομικών γεγονότων, όπως εκλείψεις ηλίου, εκδρομές σε αστεροσκοπεία και πλανητάρια, σεμινάρια, εκθέσεις και ομιλίες σε σχολεία της Πάτρας.


Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων του “Ωρίωνα” αποτέλεσε το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στην Πάτρα τον Οκτώβριο του 2007 με συμμετοχή 450 συνέδρων, τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε συνέδριο ερασιτεχνικής αστρονομίας έως σήμερα, καθώς και η τετραήμερη έκθεση για τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων τον Απρίλιο του 2009. Κατά την διάρκεια της έκθεσης φιλοξενήθηκαν λειτουργικά ομοιώματα του μηχανισμού, γίνονταν προβολές αλληλεπιδραστικών εικονικών προγραμμάτων της λειτουργίας του μηχανισμού σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ μίλησαν επιστήμονες από την ομάδα που τον μελετούν. Την έκθεση επισκέφθηκαν περισσότερα από 2000 άτομα, ανάμεσά τους περίπου 500 μαθητές από 10 γυμνάσια και λύκεια της Πάτρας, ενώ τις ομιλίες παρακολούθησαν περίπου 350 άτομα.


Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την πλούσια δραστηριοποίηση του συλλόγου στο διαδίκτυο. Αρχή αποτέλεσε το 2006 το www.astronomia.gr, η δωρεάν, ελληνική, δημόσια αστρονομική εγκυκλοπαίδεια, ενώ από το 2009 ο σύλλογος έχει πάρει την σημαντική πρωτοβουλία με την εκστρατεία κατά της φωτορύπανσης με το site www.darksky.gr , όντας ο εμπνευστής και συντονιστης σύλλογος της εκστρατείας.
Επίσης από το 2003 ο «Ωρίων» εκδίδει ανελλιπώς κάθε χρόνο το αστρονομικό ημερολόγιο με την επιμέλεια του προέδρου του και επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ζαφειρόπουλου.


Ο «Ωρίων» συμμετέχει ενεργά σε όλες τις μεγάλες αστρονομικές δράσεις σε πανελλήνιο επίπεδο όπως τα πανελλήνια συνέδρια, οι πανελλήνιες εξορμήσεις και η συναντήσεις των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων, καθώς τα μέλη του πιστεύουν ένθερμα στη στενή συνεργασία όλων των ελληνικών αστρονομικών συλλόγων.

 

2011. Copyright © Αστρονομική Ένωση Σπάρτης "Διός Κούροι" & Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας "Ωρίων"
Auto Insurance Quotes